Insectopia


Στην Θεσσαλονίκη εδώ και κανα δυο χρόνια υπάρχει το insectopia σε περίπτερο της έκθεσης.Απ'οτι μου είπαν (και το διαπίστωσα κιόλας) παλιότερα είχε περισσότερο ενδιαφέρον γιατί είχε πιο πολλά εκθέματα.Εμένα να σας πω την αλήθεια με έπιασε φαγούρα από την ώρα που μπήκαμε μέχρι που φύγαμε.Η μικρή ξετρελάθηκε πιο πολύ με το δωμάτιο με τις πεταλούδες αλλά νομίζω οτι για μεγαλύτερα παιδάκια όλη η έκθεση έχει πολύ ενδιαφέρον.Έντομα και ερπετά διαφόρων ειδών,κροκοδειλάκια,φίδια,κάποια τα βλέπεις κατευθείαν άλλα τα ψάχνεις μες στη γυάλα τους...Μικροσκόπιο για να  παρατηρήσεις πτώματα από έντομα (!),ένας φιλόξενος κύριος στην είσοδο με ένα δρακάκι στον ώμο που σε προτρέπει να το χαϊδέψεις,μια κατασκευή από σωλήνες και κουτιά και τα μυρμήγκια να πηγαινοέρχονται κουβαλώντας σπόρους, τεράστια σαλιγκάρια...Αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν οι προνύμφες,οι χρυσαλλίδες,η μεταμόρφωση της κάμπιας σε πεταλούδα...Εντυπωσιακή πρόοδος!
Ένα πλάσμα που για να φτάσει να είναι τόσο όμορφο και ελεύθερο χρειάστηκε σκληρή δουλειά.Αφοσιωμένο στο ταξίδι,στο ρόλο του και όχι στο τελικό αποτέλεσμα που όμως είναι και η ανταμοιβή του..Ίσως είναι ένα καλό μάθημα για το πως θα μπορούσαμε να βιώνουμε τις μεγάλες αλλαγές στην ζωή μας,χωρίς αγωνία αλλά αφοσίωση.

























Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης


Ψαχνοντας λίγο γι αυτό το μαγικό ταξίδι της πεταλούδας διάβασα διάφορους μύθους και έννοιες...


__Ο τελετουργικός χορός της πεταλούδας__
Η καθαρή ομορφιά της πεταλούδας ερμηνεύεται σε ένα μύθο των Παπάγκο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι το πεπρωμένο τους ήταν να γεράσουν και να γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια, και ο ουρανός. Έβαλε τα χρώματα σε ένα μαγικό σακκούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, οι χρωματισμένες πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, γοητεύοντας τα παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τίποτα τόσο όμορφο. Οι πεταλούδες τραγούδησαν κι έκαναν τα παιδιά ακόμα πιο ευτυχισμένα. Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό γιατί οι πεταλούδες ήταν τόσο όμορφες και μπορούσαν να τραγουδούν όπως τα πουλιά. Για αυτό ο δημιουργός απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν σιωπηλές.

Καλό και ξέγνοιαστο σαββατοκύριακο να έχετε...


4 σχόλια:

  1. Χριστος Ανεστη..πιστευω ειναι μια πολυ ενδιαφερον για τα παιδια..απιθανες φωτο με χρωματα μαγικα..και η ιστορια τελοια..ομορφο σ.β...φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω μόνο να μη φύγουμε σαν spiderman, γιατί κατά τα άλλα πρέπει να είναι μοναδική εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχος μύθος, υπέροχες εικόνες...καλά η Εύα απίθανη έτσι όπως χαζεύει το ταβάνι...Και επίσης τέλεια ιδέα για έξοδο με τα παιδιά!! Δεν είχα ιδέα.Ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!! Φιλιά μικρή ελπίζω να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μου άρεσε αυτή η ανάρτηση..αλλά καί οι προηγούμενες !!! Τί υπέροχες φωτογραφίες που βγάζεις...πολύ ωραίες οι πεταλούδες...έχω δεί κι εγώ..!!...στο Άμστερνταμ..στο Botanical Museum !!! Είναι υπέροχο το θέαμα!!!!
    Καλά...η μικρή σου με τρελαίνει...τί κοτσιδάκι είναι αυτό !!! χάχά...Καλή Κυριακή..φιλάκια!! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή